Spašena mala ušara

Na dojavu brižnih djelatnika Gradskog muzeja Vinkovci, brzo smo reagirali te vratili mladu malu ušaru (Asio otus) u gnijezdo. Srećom, mala ušara iz parka nije bila vidno povrijeđena te joj nikakva druga pomoć nije bila potrebna.
Tijekom odrastanja svake mlade sove postoji period kada ona postaje samostalnija i kada sama „iskače“ iz gnijezda kako bi istražila okolinu. Normalno je da se u tom procesu odrastanja mladunac nađe i na zemlji, a kada se ondje nađe može biti izložen različitim opasnostima.
Što možete učiniti?
U slučaju da nađete mladunca na zemlji najbolja pomoć koju mu možete pružiti je da ga prenesete na višlju granu sabla. To je najlakše napraviti, tako da uzmete neku dužu granu, uhvatite mladunca (pazeći da vas ne ogrebe oštrim kandžama, a poželjno je koristiti i rukavice) i stavite na jedan kraj grane koji ćete potom podignuti što višlje u krošnju, te sačekate da mladunac sam pređe na stablo. Prilikom vraćanja mladunca na drvo potrudite se da ga vratite tamo gdje ste ga i pronašli jer su mu roditelji sigurno u blizini.
X
X