Istraživanje

Udruga Hyla krajem svibnja provodila je istraživanja zmije žute poljarice (Dolichophis caspius) i kornjaša jednorogog gljivara (Bolbelasmus unicornis) uz Dunav na području naše županije. Istraživanja se provode u svrhu testiranja Nacionalnog programa praćenja stanja (monitoringa) za ovih rijetkih vrsta.

Žute poljarice ovom prilikom nisu zabilježene. Na području Baranje ove zmije se zadržavaju u okolici lesnih strmaca na Banovom brdu, stoga postoji potencijalna mogućnost njihovog obitavanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji na istim staništima.

Ako ste slučajno primijetili zmiju za koju sumnjate da bi mogla biti ova poljarica ili imate fotografiju, slobodno kontaktirajte Borisa Lauša iz udruge Hyla na boris.laus@hhdhyla.hr.

Jednorogi gljivar je izuzetno rijetka vrsta kornjaša do sada recentno zabilježena samo kod Gradišta, a tek prošle godine na jednom lokalitetu na Banovom brdu u Baranji. Tijekom ove godine stručnjaci iz Hyle zabilježili su je na novom području kod Bapske, što su odlični rezultati. Naime, ova vrsta teška je za istraživanje jer leti tek kroz nekoliko minuta nakon zalaska sunca i potrebno je pogoditi nekoliko uvjeta kad ona izlazi van iz svojih podzemnih skrovišta. Istraživači se ponovno vraćaju na ovo područje tijekom lipnja te im želimo uspješan teren!

X
X